Internationale und interdisziplinäre Tagung: Die kulinarische Welt in Sprache, Kultur und Literatur II

   

Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie

Instytut Językoznawstwa

Uniwersytet Wrocławski

Instytut Filologii Germańskiej

Zakład Lingwistyki Stosowanej

ŚWIAT KULINARNY W JĘZYKU, KULTURZE I LITERATURZE II

28-30 listopada 2024 r.

Konferencja to kolejne spotkanie poświęcone badaniom w zakresie kulinariów w języku, kulturze i literaturze. Temat ramowy konferencji jest związany z obszarem kulinarnym, który jest obecny w wielu sferach naszego życia. To swoisty fenomen przestrzeni publicznej, przedmiot szeroko rozumianego interdyscyplinarnego dyskursu naukowego. Konferencja organizowana jest przez Zakład Lingwistyki Stosowanej Instytutu Filologii Germańskiej w Uniwersytecie Wrocławskim oraz Instytut Językoznawstwa w Uniwersytecie Humanistyczno-Przyrodniczym w Częstochowie.

Celem konferencji jest pogłębienie refleksji nad istotą i wagą świata kulinarnego, jego udziału w procesie rozwoju dużych społeczeństw i mniejszych społeczności w różnych językach i kulturach w Europie.

Jako punkt wyjścia do dyskusji i refleksji naukowej proponujemy następujące obszary tematyczne:

  • KULINARIA, KUCHNIA, PRZYPRAWY i SMAK w dyskursie interdyscyplinarnym, w tym, w badaniach językoznawczych i literaturoznawczych;
  • KULINARIA, KUCHNIA, PRZYPRAWY i SMAK w świetle rozwoju leksyki w poszczególnych okresach rozwoju danego języka;
  • KULINARIA, KUCHNIA, PRZYPRAWY i SMAK – implikacje glottodydaktyczne;
  • znaczenie i symboliczna rola kulinariów w różnych kulturach i obszarach geograficznych;
  • obrazy konsumpcji oraz zjawisk z nią związanych w języku i literaturze;
  • obraz czynności i materiałów kuchennych w języku i literaturze;
  • aspekty społeczne, psychologiczne, filozoficzne oraz translatoryczne;
  • leksyka kulinarna w przepisach i opracowaniach leksykograficznych;
  • kulinarne gatunki tekstu;
  • onomastyka kulinarna;
  • turystyka kulinarna w języku, literaturze i kulturze
  • Wymiar sacrum i profanum w kulinariach.

Liczymy także na kontrastywne, konfrontatywne i komparatystyczne przyczynki: język niemiecki, język polski i inne języki. Z przyjemnością zaakceptujemy także propozycje innych tematów.

Języki konferencji: język polski, język niemiecki, język angielski

Uprzejmie prosimy o zgłoszenie Państwa uczestnictwa w konferencji oraz tematu planowanego wystąpienia do dnia 30.09.2024 r. za pomocą formularza dostępnego pod linkiem: https://forms.office.com/Pages/ResponsePage.aspx?id=-b5xKxM7MkS19B9awieNDK1GdwkddKBLtHzghyfGgMBURDAwQ1JMUVRDRkdNUFk1M05DS1pRMEQ5UC4u

 

Miejsce konferencji:      Instytut Filologii Germańskiej Uniwersytetu Wrocławskiego, Pl. Nankiera 15B, 50-140 Wrocław.

Opłata konferencyjna: 500 zł (120 Euro)

Kontakt: joanna.szczęk@uwr.edu.pl

W imieniu komitetu organizacyjnego konferencji:

Dr Marcelina Kałasznik

Dr hab. Elżbieta Pawlikowska-Asendrych, prof. UJD

Prof. dr hab. Joanna Szczęk

 

Zapraszamy Państwa serdecznie do wzięcia udziału w konferencji!

CfP DE

CfP PL

 

Kalendarz Wydarzeń

Internationale wissenschaftliche Tagung „Die Rezeption Johannes Schefflers in den europäischen Nationalliteraturen vom 17. bis zum 21. Jahrhundert“

Institut für Germanistik der Universität Wrocław   Lehrstuhl für Literatur...

Międzynarodowa konferencja studencko-doktorancka „Linguistische Juniorentreffen in Wrocław IV”, 14–15. listopada 2024

Instytut Filologii Germańskiej Zakład Lingwistyki Stosowanej Zakład Języka Niemieckiego serdecznie...

Internationale und interdisziplinäre Tagung: Die kulinarische Welt in Sprache, Kultur und Literatur II

    Uniwersytet Humanistyczno-Przyrodniczy im. Jana Długosza w Częstochowie Instytut...
Zobacz wszystkie wydarzenia
Instytut Filologii Germańskiej Uniwersytetu Wrocławskiego

INSTYTUT FILOLOGII GERMAŃSKIEJ UNIWERSYTETU WROCŁAWSKIEGO

ADRES

PL. BISKUPA NANKIERA 15b
50-140 WROCŁAW

KONTAKT

TEL: +48 71 375 24 44
MAIL: ifg@uwr.edu.pl

Font Resize